De afgelopen anderhalf jaar hebben we als team studenten met onze docent – Karel Smouter – de representatie van Nederland(ers) buiten de Randstad op de journalistieke agenda gezet.

 

We hebben daarbij allereerst gezocht naar een verdienmodel, met hulp van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek dat ons in staat stelde naar hartenlust te netwerken en te experimenteren.

 

We onderzochten achtereenvolgens de mogelijkheid van een persbureau, een recruitmentkantoor en een stichting die freelance journalisten buiten de Randstad zou kunnen vertegenwoordigen.

 

Inmiddels zijn we toe aan een conclusie van onze zoektocht.

 

Het slechte nieuws is dat we Derestvan.NL als rechtsvorm hebben moeten opheffen. Het goede nieuws is dat we nieuwe vormen gevonden hebben om onze lobby voor méér en betere journalistiek uit Nederland buiten de Randstad een goed gevolg te geven.

 

Wat betekent dat precies?

(1) Karel Smouter is NVJ-bestuurslid van sectie Zelfstandigen 

In dat bestuur zal hij zoeken naar manieren om vanuit de Nederlandse Vereniging van Journalisten te werken aan een beter freelanceklimaat in héél Nederland. Hier lees je meer over zijn plannen.

(2) Karel Smouter is ook Correspondent Oost-Nederland

Vanuit zijn eigen onderneming Standplaats Deventer schrijft hij inmiddels voor landelijke media als NRC, De Correspondent, AD en de Groene Amsterdammer over Oost-Nederland. Hij is te volgen en te tippen via onder meer twitter (@kcsmouter) en de website www.vandefiets.nl.

(3) Ron, Dominique, Marenthe en Nikkie
vervolgen hun studie, maar…

De vier studenten blijven – tijdens hun laatste fase van de opleiding Journalistiek aan Windesheim te Zwolle – pleiten voor een beter klimaat voor freelancers. Ze gaan her en der gastcolleges geven aan mede-studenten en met hen in gesprek over de huidige gang van zaken.

We willen jullie allemaal bedanken voor jullie interesse, medewerking, steun en opbouwende kritiek. Het was voor ons allemaal een buitengewoon leerzaam traject en we zijn blij met de kansen die we hebben gekregen. Elk op onze manier zullen we de missie van Derestvan.NL een vervolg geven.

 

Grote groet,

 

Marenthe, Nikkie Ron, Karel en Dominique